Nieuws
Perscommuniqués
Colloquium
Laatste 5 gegevensbanken
Deze rubriek toont alle actualiteit m.b.t. het FPB, gaande van de meest recente studies, persberichten, en artikels tot aankondigingen van toekomstige publicaties, workshops, colloquia…
Bovenstaande HTML-versie van het communiqué bevat doorgaans niet alle informatie van de PDF-versie. Voor een volledige versie (met grafieken en tabellen), download het communiqué in PDF-formaat hieronder of in het kader 'PDF & downloads' rechtsbovenaan.
Het welzijn van de Belgen daalde na de crisis van 2008. Het verbetert in 2016 en 2017. Maar die recente verbetering wordt niet door iedereen gedeeld. Het welzijn van de min-65-jarigen en van de personen met middelhoge inkomens is gedaald tussen 2008 en 2017. Het welzijn van de 65-plussers en van de personen met lage of hoge inkomens is daarentegen verbeterd. Die verschillen worden bevestigd door meerdere van de 67 aanvullende indicatoren naast het bbp die het Federaal Planbureau publiceert.
De daling van het welzijn na 2008 wordt hoofdzakelijk verklaard door de achteruitgang van de gezondheidstoestand van de Belgen. Verschillende studies wijzen op een negatieve impact van de crisis op de mentale gezondheid.
In 2016 en 2017 neemt het gemiddelde welzijn toe, maar onvoldoende om opnieuw het niveau van 2008 te bereiken. De verbetering is vooral het gevolg van een daling van de ernstige materiële ontbering en van het feit dat mensen meer op de steun van naasten kunnen rekenen. Er zijn weinig verschillen tussen mannen en vrouwen in die evoluties.
Niet iedereen zit in hetzelfde schuitje. Over de periode 2008-2017:
Die verschillen zijn in de eerste plaats toe te schrijven aan de evolutie van de gezondheid. Tussen 2008 en 2017:
De gezondheid van de jongeren blijft in absolute zin uiteraard beter dan die van de ouderen.
Van de 67 aanvullende indicatoren naast het bbp die vandaag worden voorgesteld, worden er 12 opgesplitst naar leeftijdscategorie. Die trend van verbetering voor de 65-plussers en van achteruitgang voor de min-65-jarigen wordt bevestigd.
Dat is het geval voor het armoederisico.
Op het gebied van de kwaliteit van de huisvesting waren de evoluties ook gunstig voor de 65-plussers en ongunstig voor de min-65-jarigen.
Die aanvullende indicatoren naast het bbp, die sociale, milieu- en economische kwesties bestrijken, werden geactualiseerd. Een meerderheid van die indicatoren toont een gunstige evolutie, ook al is die evolutie niet noodzakelijk voldoende om de bestaande doelstellingen te bereiken.
Bepaalde ontwikkelingen zijn zorgwekkend. De levensverwachting in goede gezondheid stijgt niet langer. De biologische diversiteit gaat erop achteruit en de ongelijkheid verbonden met het opleidingsniveau stijgt.
Die indicatoren worden voorgesteld volgens de 17 duurzame-ontwikkelingsdoelstellingen van de VN en ze dragen bij tot de opvolging van deze doelstellingen. Ze worden gepubliceerd op www.indicators.be door het FPB in het kader van het Instituut voor de Nationale Rekeningen.
Voor meer informatie: Patricia Delbaere, dp@plan.be, 02.507.74.73 en Alain Henry, ah@plan.be, 02.507.74.76
Verwante documenten
Beschikbare gegevens
Thema's
Duurzame ontwikkeling > Modellen en indicatoren
JEL
None
Keywords