Page Title

De instelling

Het Federaal Planbureau (FPB) is een onafhankelijke instelling van openbaar nut. Het maakt studies en vooruitzichten over economische, sociale en milieubeleidskwesties. Ook wordt de integratie van die beleidskwesties in een context van duurzame ontwikkeling bestudeerd.

Aanwerving van een Adviseur bij het Plan van de Nederlandse taalrol 25/11/2024

Het Federaal Planbureau (FPB) werft een lid aan van de Nederlandse taalrol in de graad van Adviseur bij het Plan, die tevens adjunct zal zijn van de verantwoordelijke van de Sectorale Directie.

De benoeming van de leden van het FPB gebeurt op voordracht van de Eerste Minister en de Minister van Economie. Ze worden bij koninklijk besluit benoemd voor een mandaat van negen jaar; dat mandaat kan worden hernieuwd (koninklijk besluit van 24 mei 1971 en koninklijk besluit van 9 juni 1971).

Toelatingsvoorwaarden

  • Belg zijn of burger zijn van een andere lidstaat van de Europese Economische Ruimte of van Zwitserland;
  • een gedrag hebben in overeenstemming met de eisen van de betrekking;
  • de burgerlijke en politieke rechten genieten.

Functiebeschrijving

Je zal, samen met de verantwoordelijke van de Sectorale Directie, instaan voor de coördinatie van het onderzoek rond structurele thema's: energie-, milieu- en klimaatvraagstukken, duurzame ontwikkeling, mobiliteit, structureel concurrentievermogen en input-outputanalyse.

Daarnaast zal je ook een actieve rol spelen in de werkzaamheden van een team van de Sectorale Directie (ofwel het team energie-klimaat, ofwel het team input-outputanalyse, afhankelijk van jouw profiel). Tot slot zal je het FPB vertegenwoordigen in een aantal geledingen van het Belgische statistische landschap (te kiezen uit: HRS, INR, IIS...).

Profiel

Je hebt een diploma van master of doctor in de economische wetenschappen.

Je hebt een grondige kennis van de Nederlandse taal en je hebt voldoende kennis van de Franse taal om in een tweetalige omgeving te kunnen werken. Je beheerst de Engelse taal voldoende om te kunnen communiceren met je collega’s op internationaal niveau.

De kandidaten zullen daarnaast beoordeeld worden op basis van de volgende basisvaardigheden, die via hun studies en/of beroepsleven aangetoond kunnen worden:

  • ervaring hebben met economisch onderzoek, in het bijzonder in het domein energie-klimaat of input-outputanalyse;
  • een ruime kennis hebben van het Belgische statistische landschap en beschikken over een sterke datageletterdheid;
  • ervaring hebben met het aansturen van onderzoek(ers) en samenwerken met experten uit verschillende vakgebieden.

Werkgever

Bij het Federaal Planbureau maken we studies en vooruitzichten over economische, sociale en milieubeleidskwesties. We bestuderen ook de integratie van die beleidskwesties in een context van duurzame ontwikkeling. Door te solliciteren bij het Federaal Planbureau kies je voor een onafhankelijke openbare onderzoeksinstelling die als belangrijkste opdracht publieke beleidsondersteuning heeft.

Bovendien hechten we veel belang aan het milieubeheer en de diversiteit van onze personeelsleden. Op het Federaal Planbureau werken een honderdtal werknemers.

Wedde

De bezoldiging, verbonden aan de graad van Adviseur bij het Plan, is vastgesteld in de weddeschaal A42 (min. 42 570 euro – max. 55 990 euro) van het federaal openbaar ambt.

Die bedragen zijn gekoppeld aan de evolutie van het indexcijfer der consumptieprijzen (huidige coëfficiënt: 2,0807). De geïndexeerde bruto maandwedde bedraagt momenteel 7 910,12 euro na 5 jaar relevante ervaring en 8 438,97 euro na 10 jaar relevante ervaring.

De geldelijke anciënniteit hangt af van de verworven ervaring.

Naast het loon krijg je tal van voordelen:

  • gratis woon-werkverkeer met het openbaar vervoer,
  • flexibele uurregeling en telewerk voor een goed evenwicht tussen werk en privéleven,
  • maaltijdcheques, voordelige hospitalisatieverzekering, fietsvergoeding en een voordelig gsm-abonnement,
  • opleidingsmogelijkheden,
  • gloednieuwe infrastructuur en ergonomisch meubilair.

Door zijn centrale ligging in Brussel is het Federaal Planbureau gemakkelijk bereikbaar met alle vervoermiddelen. Ons gebouw is daarnaast toegankelijk voor personen met een beperkte mobiliteit.

Selectieprocedure

Er wordt een voorselectie gemaakt op basis van de kandidaturen. De definitieve selectie gebeurt aan de hand van interviews door een jury samengesteld uit de Commissaris, de Commissaris-adjunct en de betrokken directieverantwoordelijke van het Federaal Planbureau.

Kandidaatstelling

Beantwoord je aan het gezochte profiel? Aarzel niet om te solliciteren. We moedigen vrouwen actief aan om zich kandidaat te stellen.

Bezorg je motivatiebrief, vergezeld van een uitgebreid CV en een afschrift van je diploma’s, via jobs@plan.be, ten laatste op 31/12/2024 aan Baudouin Regout, Commissaris van het Plan (referentie: SDDS/2024/08).

Vermeld in je kandidatuur de relevante behaalde academische graden voor de diploma’s, evenals de onderwerpen van de thesis en/of eindverhandeling in het kader van die studies.

Bijkomende inlichtingen in verband met de inhoud van deze functie kan je krijgen bij Bart Hertveldt (02/507.74.32 – bh@plan.be). Andere inlichtingen kan je opvragen via humres@plan.be.

Please do not visit, its a trap for bots