Page Title

Publicaties

Om de transparantie en informatieverstrekking te bevorderen, publiceert het FPB regelmatig de methoden en resultaten van zijn werkzaamheden. De publicaties verschijnen in verschillende reeksen, zoals de Vooruitzichten, de Working Papers en de Planning Papers. Sommige rapporten kunnen ook hier geraadpleegd worden, evenals de nieuwsbrieven van de Short Term Update die tot 2015 werden gepubliceerd. U kunt op thema, publicatietype, auteur en jaar zoeken.

Documents (203)

2006

  • Effect van beroepsopleidingen voor werklozen op de tewerkstellingsduur 25/11/2006

    In deze paper wordt onderzocht wat de impact is op de tewerkstellingsduur van de beroepsopleidingen die de overheid organiseert voor werklozen. Er wordt gewerkt met longitudinale micro-data betreffende RVA-uitkeringstrekkers. De paper maakt gebruik van statistische technieken uit de overlevingsanalyse en besteedt veel aandacht aan een zorgvuldige samenstelling van de controlegroep. Meer bepaald wordt gecorrigeerd voor niet-observeerbare heterogeniteit via een inschatting van de zogenaamde intrinsieke kwaliteit van elke persoon op basis van zijn eigen tewerkstellingsverleden. Uit de daaropvolgende statistische analyse blijkt dat beroepsopleidingen een significant positieve invloed uitoefenen op de tewerkstellingsduur.

    Working Papers - Working Paper 12-06  Publication(nl),

2005

2004

  • Analyse van de horecasector 23/12/2004

    In deze studie wordt de Belgische horecasector onder de loep genomen. Naast een schets van de demografie van de ondernemingen wordt het belang van de horeca in de Belgische economie alsook de evolutie van de sector sedert het midden van de jaren 90 toegelicht. Wegens het arbeidsintensieve karakter van de productie van horecadiensten wordt hierbij bijzondere aandacht besteed aan het aspect werkgelegenheid. Voor deze studie werd een beroep gedaan op cijfermateriaal afkomstig uit de Nationale Rekeningen 1995-2003 en de Input-outputtabellen 2000, aangevuld met administratieve bronnen en enquêtes.

    Working Papers - Working Paper 21-04  Publication(fr), Publicatie(nl),

  • Budgettaire kost van een werkloze 1987 - 2002 22/10/2004

    Toen in de loop van de jaren ’70 de werkloosheidscijfers in de meeste industrielanden hoog opliepen, werden talrijke studies gewijd aan de kosten die dit fenomeen met zich meebrengt voor het individu, de overheid, de economie en de gemeenschap.

    Afgesloten reeksen - Planning Paper 96  Publication(fr), Publicatie(nl),

2003

  • Een macro-economische evaluatie van de werkgeversbijdrage-verminderingen in 1995-2000 25/09/2003

    This paper assesses to which extent the policy of reducing employers’ social security contributions has increased market sector employment in 1995-2000. The analytical framework is a macroeconometric labour market model of the market sector that models added value, the employment of labour and capital, the setting of wages and prices, the matching of supply and demand on the labour market, and the dynamics that tie short-run behaviour to the steady state. The real wage cost depends on the wage gap, labour productivity, the replacement rate of unemployment benefits to the take home wage, and tensions on the labour market. The model comes in two versions. The ‘right-to-manage’ version links the wage cost to the unemployment rate; the ‘job-search’ version ties the wage cost to the unemployment-vacancy-ratio.

    Working Papers - Working Paper 14-03  Publicatie(nl),

  • Informatie - en Communicatietechnologieën in België : analyse van de economische en sociale impact 25/06/2003

    Eén van de meest markante feiten van de economische evolutie in de jaren 90 is de divergentie in groei tussen industrielanden. Die divergentie is er de oorzaak van dat de de trend naar convergentie die tijdens de laatste decennia werd waargenomen, wordt omgebogen. Met name de Verenigde Staten kenden een langdurige periode van economische groei met banenschepping en zonder inflatiedruk, terwijl de economische groei in Europa tijdens dezelfde periode lager was en minder lang duurde. Binnen de mogelijke verklaringen voor dit fenomeen wordt vaak verwezen naar de sterk verschillende evolutie van de productiviteitswinst aan weerskanten van de Atlantische Oceaan.

    Andere publicaties - IT 01-2003  Publication(fr), Publicatie(nl),

  • De macro-economische impact van ICT : economische trendgroei,conjunctuurcyclus en NAIRU 03/03/2003

    Despite the major corrections of technology stock prices over the past two years, which signalled the end of the ict hype of the late 1990s, there remains a large consensus that the economic importance of ict for firms and households only stands to increase. In order to clarify the linkages through which ict can affect economic activity, this paper discusses the possible impact of ict on three important measures of macroeconomic activity: long-run economic growth, cyclical growth and the nairu. The channels linking technical progress and economic activity are outlined and applied to ict. The discussion is largely theoretical but is illustrated with available results for Belgium.

    Working Papers - Working Paper 02-03  Publicatie(nl),

2002

  • Opleiding en kwalificaties, arbeidsmarkt en ICT: de rol van onderwijs en training 30/12/2002

    Het Federaal Planbureau (FPB) kreeg in het kader van een onderzoekscontract met de federale Diensten voor Wetenschappelijke, Technische en Culturele Aan-gelegenheden (DWTC) de opdracht een studie te maken getiteld: “Transitie naar de informatiemaatschappij: perspectieven en uitdagingen voor België”. Eén luik van dat onderzoek slaat op de impact van die transitie op armoede en dualisering in België. Het FPB heeft dat onderzoeksluik opgedeeld in twee fasen en publicaties. In een eerste fase hebben Jean-Maurice Frère en Christophe Joyeux (2000) in het rapport ‘ICT en dualisering: een inleidende studie’ de termen armoede, sociale uitsluiting en dualisering conceptueel verklaard.

    Working Papers - Working Paper 15-02  Publicatie(nl),

First page Previous page  6 van 9  Next page Last page
Please do not visit, its a trap for bots