Page Title

Publicaties

Om de transparantie en informatieverstrekking te bevorderen, publiceert het FPB regelmatig de methoden en resultaten van zijn werkzaamheden. De publicaties verschijnen in verschillende reeksen, zoals de Vooruitzichten, de Working Papers en de Planning Papers. Sommige rapporten kunnen ook hier geraadpleegd worden, evenals de nieuwsbrieven van de Short Term Update die tot 2015 werden gepubliceerd. U kunt op thema, publicatietype, auteur en jaar zoeken.

Documents (375)

2004

  • Een kink in de kabel: de kosten van een storing in de stroomvoorziening 08/10/2004

    Recente marktontwikkelingen in de energiesector hebben deze bedrijfstak op haar grondvesten doen daveren. Liberalisering, concurrentie, tpa, cross-border congestie zijn een greep uit de “nieuwe” begrippen die geplaatst dienen te worden in een energiewereld waarin de onzekerheid een pertinente rol speelt. Eén constante zorg daarbij is de leveringszekerheid voor álle consumenten, met als cruciale vragen of een marktgebaseerde regulering kan volstaan om voldoende productiecapaciteit te verzekeren en welke de voorwaarden zijn om in een marktsysteem nieuwe investeringen met voldoende betrouwbaarheidsstandaarden aan te trekken.

    Working Papers - Working Paper 18-04  Publicatie(nl),

  • Duurzame ontwikkeling en bestaansmiddelen voor oudere inactieven : een verkenning 08/10/2004

    Deze Working Paper verkent vanuit een perspectief van duurzame ontwikkeling de gevolgen van de verwachte bevolkingsveroudering op het verzekeren van bestaansmiddelen voor oudere inactieven. Dat gebeurt in het bijzonder voor de meer ontwikkelde landen waaronder België. De analyseschema's die gebruikelijk zijn voor duurzame ontwikkeling vormen het uitgangspunt én rode draad van deze paper (Federaal Planbureau, 1999; 2002).

    Working Papers - Working Paper 17-04  Publicatie(nl),

  • The NIME Economic Outlook for the World Economy 2004 - 2010 (Also in this issue: oil price shocks) 08/10/2004

    This Working Paper presents a medium-term macro-economic outlook for the major economic areas of the world. The outlook is produced using nime, the Belgian Federal Planning Bureau’s macro-econometric world model. The Working Paper also features an assessment of the effects of a permanent 25 percent increase in the price of oil, a description of the nime model, and an appendix outlining the major technical assumptions of the outlook.

    Working Papers - Working Paper 16-04  Publication(en),

  • Modellering op kwartaalbasis van de BTW-ontvangsten in Modtrim II 01/06/2004

    Deze paper beschrijft de modellering van de btw-ontvangsten in het kwartaalmodel Modtrim II. In een eerste hoofdstuk worden de voornaamste kenmerken van het btw-regime en de inningsmodaliteiten in herinnering gebracht. Vervolgens worden het verloop van de impliciete btw-voet en de belangrijkste determinanten onderzocht. Een derde hoofdstuk is gewijd aan de timing en de amplitude van de cycli van de bruto btw-ontvangsten, de restituties en de bijhorende macro-economische grootheden. De eigenlijke modellering, bestaande uit een lange- en kortetermijnvergelijking, wordt voorgesteld in het vierde hoofdstuk, waarna simulaties buiten sample worden becommentarieerd. In het zesde en laatste hoofdstuk wordt aan de hand van een volledige modelsimulatie onderzocht hoe btw-ontvangsten reageren op vraagschokken.

    Working Papers - Working Paper 14-04  Publication(fr), Publicatie(nl),

  • 10 jaar Economische Begroting : Een terugblik op de kwaliteit van de vooruitzichten 01/06/2004

    Sinds 1994 publiceert het Instituut voor de Nationale Rekeningen (inr) tweemaal per jaar macro-economische kortetermijnvooruitzichten, kortweg ‘economische begroting’ genoemd, die nodig zijn voor het opstellen van de federale ontvangsten- en uitgavenbegrotingen en het uitvoeren van de begrotingscontroles. Binnen het inr werd de taak van het voorbereiden van de economische begroting toevertrouwd aan het Federaal Planbureau (fpb). In deze ‘post mortem analyse’ worden de vooruitzichten voor de economische groei en de inflatie uit die economische begrotingen onderworpen aan een kwaliteitscontrole.

    Working Papers - Working Paper 13-04  Publicatie(nl),

  • The macro-economic effects of labour market reforms in the European Union - Some selected simulations with the NIME model. 10/05/2004

    In this paper, we use the nime model to assess the medium-term macro-economic effects for the European Union (eu) of a one percentage point cut in the social security contribution rate, and a one percentage point increase in the labour participation rate. In the case of a cut in the social security contribution rate, we consider two variants. First, we consider the variant in which the tax cut is ex ante financed by an across the board cut in public outlays. Next, we consider the variant in which the tax cut is ex ante financed by an increase in the indirect tax rates. In the long run, such measures increase unambiguously employment and potential output, thereby raising the standard of living of the eu citizens and reinforcing the sustainability of the social protection system. However, all kinds of rigidities prevent an immediate adjustment towards the new equilibrium, so that economic activity may be less buoyant in the medium-term. This paper describes these medium-term effects.

    Working Papers - Working Paper 12-04  Publication(en),

  • Interne migraties in België: wie, waarom en naar welke gemeenten? En waarom niet naar steden? 26/02/2004

    Migratie en verhuizing zijn twee verschillende termen om een zelfde demografisch fenomeen aan te duiden. Op elk ruimtelijk niveau zorgt dit fenomeen voor de grootste bevolkingswijzigingen, in aantal veel belangrijker dan geboortes en sterftes. Op wereldvlak veroorzaken migraties grote bevolkingsstromen. Enerzijds zijn er migraties tussen ontwikkelingslanden onderling, voornamelijk veroorzaakt door natuurlijke rampen en oorlogen. Anderzijds grijpen er belangrijke volksverhuizingen plaats tussen ontwikkelings- en ontwikkelde landen, het merendeel gestoeld op economische aspiraties. De groeiende mondialisering met in haar kielzog een toename van armoede en ongelijkheid wordt hier vaak met de vinger gewezen. Naast economische internationale bewegingen bestaan er ook asielmigraties. Dit zijn migraties van bevolkingsgroepen die een vijandig regime ontvluchten op zoek naar een betere toekomst in een ander land. Gezinsherenigingen vormen dan een vierde categorie van internationale migratiestromen. Deze 4 types van internationale migratie moeten echter duidelijk onderscheiden worden van interne migraties binnenin een land. En het is deze interne migratie die het voorwerp uitmaakt van dit werk.

    Working Papers - Working Paper 08-04  Publicatie(nl),

  • Assessing the contribution of ICT to sectoral economic growth in Belgium : a growth accounting analysis (1991-2000) 25/02/2004

    The objective of this paper is to assess the impact of information and communications technology (ict) on economic performance at the sectoral level in Belgium over the period 1990-2000. The growth accounting approach used in the framework of the neoclassical growth theory for the study of the sources of economic growth will be adopted here in order to quantify the impact of ict use on output and labour productivity growth. Since annual data on ict capital stock are not readily available, we use data from a number of sources to construct this indicator at the sector level for Belgium over the period 1990-2000. Our findings should indicate (i) to which extent ict contributed to output and labour growth at the sectoral level in Belgium in the 1990s and (ii) whether industries making intensive use of ict performed better then non-intensive ict ones over the same period.

    Working Papers - Working Paper 07-04  Publication(en),

  • Beleidsevaluatie voor een duurzame ontwikkeling 20/02/2004

    Deze Working Paper geeft een stand van zaken van en werpt een kritisch licht op de grondslagen en de methodologie van de beleidsevaluatie in het eerste en het tweede Federaal rapport inzake duurzame ontwikkeling. Daarenboven lanceert hij denkpistes voor het deel beleidsevaluatie in het derde rapport. Deze paper sluit aan bij eerdere documenten zoals het eerste en het tweede Federaal rapport inzake duurzame ontwikkeling (tfsd 1999 en tfsd 2002) en bij de methodologische nota ter voorbereiding van het tweede (tfsd 2001).

    Working Papers - Working Paper 06-04  Publicatie(nl),

  • Een handleiding over economische instrumenten voor het binnenlandse en internationale beleid rond klimaatverandering 26/01/2004

    Deze paper bekijkt klimaatverandering vanuit een economisch standpunt, gebruik makend van de economische verklaring voor klimaatverandering, namelijk het ontbreken van een markt voor de diensten die de atmosfeer levert. De paper bespreekt bondig de engagementen om de broeikasgassen te verminderen; in het Kyotoprotocol werd hierover een akkoord bereikt zodat dit probleem kan aangepakt worden. Verder behandelt hij de verschillende marktgerelateerde beleidsinstrumenten die kunnen dienen om aan de Kyoto-verplichtingen te kunnen voldoen. Emissiehandel en belastingen op broeikasgasemissies worden beschouwd als kosten minimaliserende instrumenten om broeikasgasemissies te verminderen. Niet alleen de sterke en zwakke kanten van elk instrument worden geanalyseerd, ook de mogelijke implicaties worden bekeken wanneer een combinatie van die instrumenten gebruikt wordt in het kader van het Kyotoprotocol.

    Working Papers - Working Paper 03-04  Publication(en), Publication(fr), Publicatie(nl),

  • Toekomstverkenning voor een duurzame ontwikkeling 10/01/2004

    De wet van 5 mei 1997 ter coördinatie van het federale beleid inzake duurzame ontwikkeling stelt in haar artikel 7 dat het Federaal Planbureau (fpb) in haar tweejaarlijkse rapporten “een beschrijving [moet geven] van de verwachte ontwikkeling bij ongewijzigd beleid en bij gewijzigd beleid volgens een aantal relevante scenario’s”. Deze working paper geeft het resultaat weer van de literatuurstudie en denkoefening die de Task Force Duurzame Ontwikkeling (tfdo) van het fpb verrichtte in haar zoektocht naar een analytisch en methodologisch kader om tegemoet te komen aan deze vereiste van de wet.

    Working Papers - Working Paper 01-04  Publicatie(nl),

2003

  • Filialen van Belgische ondernemingen in het buitenland : De BELMOFI-databank 20/12/2003

    De Working Paper ‘Filialen van Belgische ondernemingen in het buitenland: De belmofi-databank.’ beschrijft hoe de belmofi-databank werd geactualiseerd. De databank belmofi (de in BELgië gevestigde Multinationale Ondernemingen en hun FIlialen in het buitenland) bevat de filialen van Belgische ondernemingen die in het buitenland gevestigd zijn. In het kader van dit onderzoek werd meer in het bijzonder gepeild naar de aanwezigheid van de Belgische filialen in ontwikkelingslanden.

    Working Papers - Working Paper 22-03  Publicatie(nl),

  • Een poging tot vergelijking van de Input-Output-tabellen van 1990 en 1995 31/10/2003

    Bij het verschijnen van de input-outputtabel van 1995 werd de vraag gesteld naar de meest opmerkelijke verschillen met de vorige tabel voor 1990. Dergelijke vergelijking is vooral interessant omdat de input-outputtabel van 1990 nog deel uitmaakte van de oude nationale rekeningen en deze van 1995 gebaseerd is op het nieuwe stelsel gekenmerkt door andere concepten, classificaties, definities en basisstatistieken.

    Working Papers - Working Paper 19-03  Publicatie(nl),

  • De opmaak van de economische begroting : een handleiding 30/10/2003

    De Wet van 21 december 1994 heeft het Federaal Planbureau, als instelling die deel uitmaakt van het Instituut voor de Nationale Rekeningen, het opstellen van de economische begroting als taak toevertrouwd. Deze paper schetst het insti-tutionele kader waarbinnen de opmaak van de economische begroting gebeurt en geeft een overzicht van het gebruik dat ervan wordt gemaakt. Tevens wordt ingegaan op de gevolgde methodologie en wordt beschreven welke instrumen-ten hiervoor werden ontwikkeld.

    Working Papers - Working Paper 17-03  Publication(fr), Publicatie(nl),

First page Previous page  12 van 15  Next page Last page
Please do not visit, its a trap for bots